На границата между колажа, пластиката и живописта

22.04.2019 / 16:07 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Изложбата на Йордан Кисьов в Галерия „Райко Алексиев“ на ул. „Раковски“ 125 ще продължи до 9 май.

 

На границата между колажа, пластиката и живописта

 

Йордан Кисьов е сред най-изявените български художници на последните десетилетия. Той е смел експериментатор, търси неконвенционални изразни средства за своята голямоформатна живопис и за инсталациите, които прави. Работи на границата между колажа, пластиката и живописта.

 

В изложбата Йордан Кисьов събира работи от три свои проекта – "Утаено време" (използва истинска утайка от кафе), "Пълно-празно", или контейнери, и "Между небето и водата", където интересът му е съсредоточен в отраженията. През 2005 г. в същата галерия Кисьов показа някои творби от първите две теми. Както самият той казва, „сега исках да направя една по-цялостна изложба, като добавих нови неща и ми се струва, че съм близо до желаното“.

 

Самият художник не се смята за концептуалист, тъй като го привлича по-скоро карнавалното, артистичното, онова, което е антитеза на сивотата и прозата в живота. „Идеите ме връхлитат една след друга и няма как – трябва да съм във форма и да ги отразявам върху платното. Какво виждат зрителите в платната ми – едни виждат сълзи, други съзират усмивка”, казва художникът.

 

На границата между колажа, пластиката и живописта

 

На границата между колажа, пластиката и живописта

 

На границата между колажа, пластиката и живописта

 

Йордан Кисьов е роден през 1945 г. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а после монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. През 1973 г. постъпва на работа като уредник в Художествената галерия в Силистра; от 1990 до 2013 г. е неин директор. Йордан Кисьов е реализирал голям брой самостоятелни изложби; участва и в различните пленери и биеналета, организирани от СБХ, чийто член е от 1976 г. През 1986 г. получава званието „Заслужил деятел на културата”. Негови произведения са притежание на почти всички галерии у нас, както и на частни колекционери в България, САЩ, Германия и други държави.


 

   още от Новини
   още от Арт