Най-големият батут парк в България

30.03.2018 / 16:23 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Един от най-колоритните проекти на SGI Bulgaria е уникален пример за създаване на бранд идентичност чрез интериорни решения.

 

Какво стои зад цветния код на обекта (оранжево, черно и бяло) и още подробности от създаването му можете да научите от арх. Деница Княжевич.

 

Най-големият батут парк в България

 

Aко се доверим на градските легенди за хубавите и стилни в интериорно отношение места, ще разберем, че в легендите винаги има доза истина - и това е истината, която връща хората отново там. Разбира се, готините градски локации, в които всички елементи са в хармония, няма как да не направят впечатление и да не се запомнят.

 

Такова място е един наскоро появил се епицентър на забавлението - AREA 52, най-големият батут парк в България, който отвори през декември 2017г. и не спира да събира почитатели, дошли да предизвикат гравитацията, да поскачат на батут заедно с децата си, сами, с приятели, или пък дошли да се насладят на някое от другите предизвикателства на това енергично място - космически забивки, бягане по стена, гладиаторски битки, интерактивна стена, скачане на въздушна възглавница, баланс по опънато въже и катерене по маймунски блокчета, подвижни греди и тренировъчна мрежа.

 

Но как се стигна до създаването на този проект? Кое беше най-трудното предизвикателство в създаването на батут парка? „Интересното за този проект е, че заданието изискваше от нас да създадем една уникална идентичност на парка - собствена запазена марка, която може да се мултиплицира и в други обекти, както и във франчайз модел. Решихме да работим само с три цвята в интериора, за да могат хората лесно да запомнят интериора му и да го разпознават сред останалите обекти. И когато срещнат комбинацията от оранжево, графит и бяло, да направят асоциация и да си кажат - тези три цвята са тук, значи и Area 52 е тук", разказва архитект Деница Княжевич, която използва професионален опит в архитектурата и интериорния дизайн, за да създаде отличителната визия на парка и всички елементи в нея.

 

Най-големият батут парк в България

 

Концепцията идва от заигравката с името на Зона 51 в САЩ (американски свръхсекретен военен полигон, официално ползван за проектиране, създаване и пробни полети с нови летателни апарати, но реално спечелил си славата на мястото, където НАСА държи извънземните.). Всеки от избраните цветове въздейства психологически и кореспондира с разпознавам космически елемент - ярко оранжевото е препратка към планетата Марс, тъмното космическо сиво символизира безкрая на Космоса и бялото - светлината на слънцето и звездите.

 

В Area 52 архитектурата и интериорният дизайн са много тясно обвързани помежду си. Архитектурната работа е скромна и целта е да се пригоди едно помещение за съответната цел, като в него се отделят три зони - зона кафене, зона рецепция, зона инструктаж и няколко помещения за обслужване на посетителите на парка. Останалата работа по завършването на проекта е предимно интериорна - избор на настилките, избор на правилните осветителни тела и на правилното обзавеждане.

 

Най-големият батут парк в България

 

Стенните декорации на батут парка потaпят посетителите в абстрактно илюстрирано пространство, специално създадено за зоната, в което от почти всеки ъгъл може да ги изненадат дружелюбни роботи и ракети.

 

Видимите инсталации в комбинация с бетоновите колони и тавани подчертават концепцията за космическо-технологично изживяване, а високотехнологичните настилки подсказват за най-новите технологии при материалите.

 

Най-големият батут парк в България

 

Друг важен момент е правилният избор на осветлението. То трябва да бъде достатъчно силно, за да позволи добрата ориентация на посетителите и предотврати евентуални инциденти, но в същото време трябва да бъде добре регулирана и димирана, за да не ги заслепява.

 

Най-големият батут парк в България

 

Паркът се простира на площ от 1500 кв.м на ниво 0 в Sofia RIng Mall и разполага с кафене за 50 души. Целият проект е създаден и реализиран за период от два месеца и половина.


 

   още от Новини
   още от Интериорни проекти
   още от Любопитно