Енергоспестяващите съдомиялни намаляват потреблението на вода с 83,5%

26.04.2018 / 11:31 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

APPLiA България - Сдружението на производителите на домакински електроуреди, представи актуални данни и тенденции в развитието на сектора.

 

Високотехнологична и силно конкурентна, индустрията запазва тенденцията да инвестира активно в иновации. Само за България през 2016 г. близо 10 милиона евро са вложени от бранша в проучвания и иновации с цел разработване на по-ефективни уреди с високо ниво на екологичност, които да носят все повече икономии на домакинствата. Домакинските електроуреди улесняват потребителите в ежедневието, като пестят време, енергия и вода, същевременно осигурявайки чиста и уютна домашна среда.

 

Енергоспестяващите съдомиялни намаляват потреблението на вода с 83,5%Последният доклад на APPLiA за материалните потоци сочи, че благодарение на повишаването на ефективността на съдомиялните машини, потреблението на вода е намаляло с 83,5%, а потреблението на електроенергия-  с над 60 %. Ако всяко българско домакинство мие със съдомиялна машина вместо на ръка, могат да се реализират над 80 милиарда литра икономии на вода, и около милиард и половина кВч (киловат часа) икономии на електроенергия годишно.

 

От APPLiA засегнаха и друга актуална тема от особена важност за потребителите - въвеждането на нов енергиен етикет. Промяната е инициирана от Европейската комисия и ще настъпва поетапно за различните видове домакински електроуреди. Уреди  като хладилници, перални, съдомиялни, комбинирани перални със сушилни, ще се появят на пазара с нови етикети и изменена скала за енергийна ефективност най-рано през 2020 г. Потребителите трябва да знаят, че се променя етикетът, но уредите не стават по-малко ефективни.

 

За производството на около 1 милиард малки и големи електродомакински уреди средногодишно са необходими 6 милиона тона суровини- 3 милиона тона стомана и неръждаема стомана, 1,1 милиона тона пластмаса и около половин милион тона мед, алуминий, стъкло и бетон. Това прави темата за разделното събиране и рециклиране на излезлите от употреба уреди особено важна за цялото общество.

 

В рамките на Съюза за 2016 г. около 17% от малките домакински електроуреди, които са изчерпали жизнения си цикъл, са свършили в кофата за боклук. Годишно потребителите в ЕС генерират 5 милиона тона отпадъци от домакински електроуреди, като браншът е успял да събере и рециклира 1,7 милиона тона.

 

Важно е все повече потребители да постъпват отговорно с уредите, които няма да използват повече, и да ги предават в събирателните пунктове за рециклиране. Ттова е съществена част от идеята на бранша за кръгово общество- всеки негов член да допринася за кръговата икономика чрез отговорно отношение към ресурсите, включително разделното събиране на отпадъци и тяхното рециклиране. Това ще доведе до по-чиста околна среда за всички и по-малко загуби на материали, убедени са в сектора.


 

   още от Новини
   още от Любопитно
   още от Кухня