Елементи от соца в съвременния дизайн

23.02.2017 / 14:55 - citybuildhome.bg
  свежо  

В началото на 21 век хората започнаха да се освобождават от всичко от недолюбвания период. В последно време обаче тези елементи се завръщат в жилищата по нов начин.

 

Гипсовите орнаменти по тавана могат значително да повишат стойността на апартамента, вписвайки се в съвременния дизайн. Друг елемент, типичен за соцпериода, е килимът с източни орнаменти /наричан у нас персийски килим/, което се смятало за своеобразен шик. Сега той отново се радва на засилено търсене. 

 

Сравнително богатите семейства по времето на социализма имаха кристални полилеи, а по-малко заможните осветяваха апартаментите си с такива с платнени абажури. Ако все още имате някъде такива, то може да се опитате да ги впишете в съвременния интериор като арт обекти. Естествено, че трябва да подмените текстила, но формата ще напомня за историята на предмета.

 

Елементи от соца в съвременния дизайн

 

Старите чугунени радиатори имат известен чар. Може да ги почистите и да ги боядисате отново. Старата битова техника (например шевна машина) също може да бъде както дизайнерска находка, така и да се използва по предназначение. Често тя дори е по-качествена от съвременната.

 

Доста от мебелите от соцпериода са напълно достойни и в днешно време - например кресла с подлакътници, нощни шкафчета на високи крачета, масички за списания. Често те са в стила на конструктивизма и напълно се вписват в интериора на малки апартаменти. А дъбовият паркет никога не излиза от мода. Естествено, за него се изисква специална грижа. 

 

Елементи от соца в съвременния дизайн

 

В началото на 90-те кристалните съдове излязоха от мода, но те могат да бъдат изящен акцент на вашата маса, когато имате подходящ повод. Популярните колекции от порцелановите фигурки също могат да бъдат интересен елемент, поставени в подходяща среда. 


 

   още от Новини
   още от Любопитно