Дървото като материал за вдъхновение

02.07.2020 / 12:26 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

В изложбата http://с_ПЕРSПЕКТИВИ.към 22-ма художници дърворезбари от три поколения представят по една стара творба и една, създадена през последната година.

 

В проекта на „Група 9" и СБХ участват 22-ма художници дърворезбари от три поколения. Всеки автор представя по една стара творба и една, създадена през последната година, което ще покаже освен индивидуалните търсения на всеки от авторите, но и перспективите и тенденциите в изкуството на пластиката от дърво и съвременната дърворезба. Проектът е замислян повече от две години, като идеята търпи редица трансформации, но основното - представяне на съвременната пластика от дърво, създавана от професионалисти дърворезбари и тяхното обединение за популяризирането на изкуството им, остава водещо.

 

Заглавието на проекта е измислено и поставено далеч преди пандемията, която предизвика дигитализирането на редица професионални дейности и преместването на междуличностното общуване във виртуалното пространство. Новите творби са създадени по време на изолацията, част от противоепидемичните мерки, което парадоксално даде онази свобода на творците да творят извън динамиката на ежедневните работни ангажименти.

 

Дървото като материал за вдъхновение

 

„Група 9" е сдружение от художници дърворезбари и това е техният шести съвместен проект, реализиран след почти петгодишна пауза. Дълбоката цел, залегнала в концепцията, е обединение на авторите, извисяващи дървото като материал за вдъхновение и цели отново да популяризира съвременния прочит на традиционната за България дърворезба, създавайки смели и авантюристични за традицията пластики от дърво. Сдружението има реализирани проекти с редица културни институции и е представяло изложби в София, Пловдив, Велико Търново, Панагюрище, Елена, Балчик, Добрич, Бургас и др.

 

Водеща идея на Сдружението винаги е била обединение на художниците дърворезбари в общи проекти, които да популяризират съвременната българска пластика от дърво. Важна е комуникацията, споделянето на идеи и търсения в изкуството и, разбира се, представяне на творби от основен материал дърво на високо професионално ниво. До момента в проектите на Групата са участвали повече от петдесет автори. В настоящата изложба участват 22-ма художници, като част от тях за първи път представят свои творби в наш проект, което за нас е много радостно и чест, защото, както сами ще видите от техните работи, това са изключително талантливи професионалисти, които представят изкуство на световно ниво, с което всички ние можем да се гордеем!", обяснява кураторът на групата Ивайло Пеев.

 

http://с_ПЕРSПЕКТИВИ.към

Изложба на „Група 9"

Галерия на СБХ „Шипка" 6

етаж 2

2 юли - 2 август


 

   още от Новини
   още от Арт