Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

17.10.2017 / 11:27 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Сградата е превърната в съвременно жилище със запазен исторически дух.

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

С проекта за реновация на стария търговски склад близо до пристана на Каварна се заема арх. Борислав Игнатов /BIGNATOVStudio SBC/. Към началото на проекта Warehouse House сградата е обрасла със зеленина и представлява бетонова настилка за под, запазени източна, северна и южна стени и полуразрушена западна стена. Тя е част от архитектурен ансамбъл - паметник на културата, а инициативата за проекта стартира след предписание от Община Каварна за привеждането й в безопасен вид.

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Възстановяването на сградата със застроена площ 173 кв.м започва с реставрация и консервацияна запазените три каменни стени на север, изток и юг, продължава с възстановяването на съборената западна стена и завършва с покрива и вътрешните пространства. Всички съществуващи фасадни зидарии са запазени в оригинален вид, като липсващите детайли и декоративни елементи по тях са възстановени.

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Фасадните отвори също запазват изначалното си местоположение и габарити, като в тях са монтирани ново остъкляване с дървена дограма и капаци. За да се обезпечи необходимото количество естествена светлина за вътрешните помещения и спалните, в покрива са добавени пет прозореца. Те създават катедрален ефект и правят дори най-малките помещения просторни и приветливи.

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Днес полуразрушената постройка е изцяло възстановена и обновена. Настилките са изцяло подменени, а бившето еднообемно пространство е разделено на две: на първо ниво се намират дневна зона с хол, кухня, трапезария и баня, а на второ ниво има три спални с две бани. Високото интериорно пространство над дневната създава усещане за истински простор, въпреки че габаритите на сградата не са големи. Дървожелязо и камък са материалите, с които са създадени всички необходими за съвременния живот удобства. За по-студените дни е предвидено подово отопление и чугунена печка на дърва.

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Умелото боравене с детайлите съчетава хармонично придобивките на новото време с историческите дадености. Двураменно вътрешно стълбище, с конструкция от желязо и дърво, отвежда до второто ниво. Площадката в края на стълбището дава интересен поглед от тази височина към дневната зона. Оригинално и практично решение са вътрешните френски прозорци на две от спалните, снабдени с декоративен парапет от ковано желязо, по подобие на стълбищния, и отново с гледка от високо към дневната и трапезарията.

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Дърво, желязо и камък в преобразен пристанищен склад в Каварна

 

Източник: „Още за къщата


 

   още от Новини
   още от Интериорни проекти