Добре изолираният дом намалява с пъти разходите

13.08.2013 / 13:00 - citybuildhome.bg
  свежо  

Как добре изолираният дом намалява с пъти разходите за отопление и повишава стандарта на живот на хората? Как една международна компания с приходи над 1,5 милиарда евро се управлява от едно семейство и защо по време на криза сградният фонд е постоянно природно богатство, разказва Дамян Бадев - търговски директор, Кнауф Инсулейшън България ЕООД.

 

Г-н Бадев, преди да започнем разговора ни по същество, искам да ви попитам как е възможно международна компания като Кнауф Инсулейшън, с годишни приходи от над 1,5 милиарда евро, 40 завода и 5000 служители да се управлява от едно семейство?

Искам да отбележа, че цитираните числа се отнасят само за Кнауф Инсулейшън, която е част от германската група Кнауф. Групата Кнауф е създадена от братята Кнауф през 1932 година като производител на строителни материали и системи. Тя е семейна собственост и до днес, но вече е мултинационална компания, като фамилията управлява 150 завода по цял свят в повече от 50 държави с 23 500 служители и годишен оборот от над 5,2 милиарда евро.

В днешната сложна икономическа ситуация това има огромни предимства. На практика семейните ценности стават ценности и на компанията, което гарантира дългосрочна стабилност, устойчиво развитие при категорични критерии за качество. Фактът, че компанията се управлява като семейна собственост, а не като дружество, чиито акции са разпределени между многобройни акционери и се търгуват на борсата, прави групата Кнауф, в частност Кнауф Инсулейшън, доста по-стабилна във времена на криза. Това се отчита и като растеж на оборотите, въпреки кризата.

Добре изолираният дом намалява с пъти разходите
Дамян Бадев-търговски директор на Кнауф Инсулейшън България ЕООД

Много ме впечатли изказването на изпълнителния директор на Кнауф Инсулейшън Тони Робсън, че във „време на икономическа криза, когато се нуждаем от работни места и възстановяване на икономиката, сградите представляват постоянно природно богатство".  Може ли да гледаме на сградния фонд сякаш е петролно находище?  Имаме ли основание за това?

Известен факт е, че в Европа близо 40% от потребяваната енергия се използва за отопление и охлаждане на сградите. Статистиката показва, че за да заплатят внесените енергия и горива, през 2011 г. Европа и САЩ са изнесли имущество на стойност съответно Евро 500 млрд. и  $ 421 млрд. Обществото наистина прахосва пари - това богатство може да захранва нашите икономики,  вместо да се пилее за отопление и охлаждане на енергийно неефективни сгради.

Неслучайно в последните месеци много европейски политици определят повишаването на енергийната ефективност на сградите като един от основните пътища за намаляване на бедността и негативните ефекти от икономическата криза. Особено в България. Шокиращ е фактът, че заради своите неизолирани и енергийно неефективни сгради ние използваме, 4,5 пъти повече електроенергия в сравнение с останалите страни - членки на ЕС!

Т.е. ние живеем така, все едно сме най-богатите хора на света. Сравнението е доста показателно дори по отношение на нашите съседи - разходът ни за ел. енергия е 3 пъти повече, отколкото в Турция и 4 пъти по-висок от този в Гърция.

Ето защо целите, които си поставяме в Кнауф Инсулейшън България, са да предложим решения за топлинна изолация, които да превърнат сградите в сгради с минимално енергийно потребление.  Добре изолираният дом намалява с пъти разходите за отопление и охлаждане и повишава стандарта на живот на хората.

Какво имате предвид под повишен стандарт? Искате да кажете, че сметките за отопление ще паднат толкова много?

Сметките за ползвана енергия действително могат да намалеят в пъти след полагане на система фасадна изолация в зависимост от различни фактори, но не само това имам предвид. Кнауф Инсулейшън е производител на естествени изолационни материали. Каменната вата, която предлагаме за фасадна изолация, се произвежда от вулканични камъни, разтопени при висока температура. Тя има свойства, с които качествено превъзхожда масово използваните EPS плочи в България. Освен добрите показатели за топлоизолация, каменната вата е отлично средство за звукоизолация от външните шумове, каквато EPS плочите не притежават. Каменната вата е паропропусклив материал със стойности, близки до тези на въздуха, а това свойство дава възможност на стените „да дишат", не се образува конденз и не се развива плесен, мухъл и никакви други микроорганизми. Негорим материал е и покрива важни стандарти за пожарозащита,  които са задължителни, особено за обществени сгради. Не на последно място, заради своя естествен вулканичен произход, каменната вата е изключително устойчив материал, който не променя свойствата си с времето, т.е. веднъж изолирана, сградата е енергоефективна, докато съществува. Комплексът от тези показатели прави каменната вата уникален изолационен материал, който създава изключително комфортен микроклимат в дома, на работното място или в обществените сгради.

Това неминуемо се отразява на качеството на живот. Например разпоредбите на Европейската директива за енергийна ефективност към страните членки на ЕС се основават на предварителни статистики, които сочат, че в сертифицираните сгради производителността на труда е с 30% по-висока, а в сертифицираните училища рязко намаляват отсъствията по болест и се повишава успехът.

Това звучи почти като в научно-фантастичен роман.Скъпо ли излиза топлоизолацията на жилището с каменна вата и каква е разликата в сумата, ако бъде изполван малко по-евтин материал, като стиропор (EPS), който, както разбрахме обаче, далеч не предлага същите характеристики?

Реалната разлика в крайната сума между изолацията с каменна вата или тази със стиропор (EPS) е минимална, тъй като изолационните материали представляват неголям относителен дял от общата сума на системата за топлоизолация, а всички останали компоненти на топлоизолационната система като лепила, крепежи, арматурни мрежи, декоративни мазилки, труд са напрактика почти едни и същи. Разликата в ефекта, обаче, е огромна, според вида на използвания изолационен материал, неговата дебелина, показатели.

Обикновено инвестицията за топло изолация с каменна вата от Кнауф Инсулейшън се избива в рамките на първите години, тъй като икономиите в потреблението на енергия, до които тя води, са значителни.

В Кнауф Инсулейшън разработихме за крайния потребител специален калкулатор на разходите за отопление, с който всеки лесно (и бих казал забавно) може да направи калкулации за собствания си дом, като въведе конкретно тип на строителство на сградата, изложение, климатични особености и пр. С него можете да видите с колко ще намалеят разходите за отопление, ако изолирате дома си или дадена сграда с каменна вата. На практика резултатът показва колко пари губите ежедневно за отопление на стени, подове, тавани и т.н., които отдават енергията извън сградата заради липсата на изолация. Калкулатора можете да намерите на сайта fasadna-izolacia.com.

Така много лесно ще се убедите сами в безспорните предимства на инвестицията в топлоизолация на дома с каменна вата. На същия сайт ще намерите отговори и на много други свои въпроси, свързани с фасадна изолация и енергоефективност.

Звучи доста интересно и практично, но все пак преди да стигнем до предимствата, трябва да предвидим и една инвестиция за изграждане на топлоизолационната система. Не е ли тя непосилна в днешните сложни времена на икономическа криза, безработица и големи ежемесечни разходи?

Именно енергоефективността е едно чудесно решение на днешните икономически проблеми. Това европейците отдавна са го разбрали. Вложението в енергоефективност се изплаща в първите години (колко точно, зависи от конкретните характеристики на сградата и вида изолационна система), като чувствително се облекчава бюджета на домакинствата.

Освен това западноевропейските държави имат законодателство и дългосрочни програми за стимулиране и, в много случаи, дори безвъзмездно финансиране на частни и обществени проекти за повишаване енергоефективността на сградите. Същевременно обаче чувствително занижават разходите за вредни емисии, енергоизточници, пренасочват средствата на гражданите от плащане на сметки, към пазаруване на стоки, с което стимулират производството в икономиката си.

В България все още над 82% от сградите са неизолирани. От няколко години се говори за енергоефективност, но липсваха конкретни стъпки и предвидени средства както на национално, така и на регионално ниво. С промяната на закона за енергоефективност в началото на тази година, обаче както и налаганите тенденции и европейски стандарти за енергоефективно сертифициране на сградите, вече съществуват програми на МРРБ (напр. Проект Енергийно обновяване на българските домове) финансово подпомагане на домакинства или етажна собственост, по които могат да се получат до 75% безвъзмездна помощ за подобряване на енергийната ефективност на сградите, а за социално слаби лица безвъзмездната помощ стига до 100%.

Това вече са сериозни числа и виждате, че е повече от възможно да създадете естествен, екологичен и дълготраен комфорт за дома си за сметка на държавата. Освен това, банките са склонни отпускат потребителски кредит за саниране на дома при преференциални условия (Програма за енергийна ефективност в дома).  

А щом ни плащат, не е ли по-добре да използваме средствата за качествени и естествени материали, като каменната вата, вместо малко да спестим и след това да имаме само частичен ефект от изолации, които нерядко са свързани и с други негативни последици? Каква е стойността на здравето ни и здравето на нашите деца? Фасадна изолация и подобряване на енергоефективните качества  обикновено се правят веднъж за целия живот на сградата. А в крайна сметка не е за пренебрегване и фактът, че качествената изолация повишава значително повече стойността на нашия недвижим имот, отколкото е стойността на вложението.


 

   още от Новини
   още от Интервюта