Дизайнът е добавената стойност на всеки един продукт

04.12.2015 / 11:33 - citybuildhome.bg
  свежо  

Необходими са ранна ориентация, практически познания, тясна специализация и недопускане на компромиси с качеството и профанизиране на професията. Това са част от изводите от първата част в дизайн конференцията, която се проведе вчера при голям интерес в зала 6 на НДК.

 

Колкото повече време минава, се убеждавам, че обединяването около обща идея води само до положителни резултати. За да има стойност една професия, са необходими достатъчно брой хора, въвлечени в каузата. С тази конференция се надявам да стане малко по-ясно какво представлява професията интериорен дизайнер и как се третира тя в чужбина и в България, каза водещият на конференцията дизайнерът Светослав Тодоров, носител на световните призове за „Restaurant and Bar Design Awards" - „BEST BAR" и „EUROPE" за заведението „GRAFITTI" във Варна.

 

Дизайнът е добавената стойност на всеки един продукт

 

Приветствие към повече от 400 предимно млади гости на форума отправи Гена Събева, председател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България, организатор на събитието, на което медийни партньори са citybuildhome.bg и citybuild.bg

 

Дизайнът е добавената стойност на всеки един продукт

 

Приветствам присъствието на толкова много и млади хора на конференцията. Това означава, че има голям интерес към темите в нея, каза по време на първата част „Хоби или професия е интериорния дизайн" Орфей Миндов, директор на НГПИ ТРЕВНЕНСКА ШКОЛА.

 

Дизайнът е добавената стойност на всеки един продукт

 

Когато правим продукт, ползван от хората, трябва да се опираме върху базисни понятия и технологии, които са основата на съвременния дизайн. Ако интериорният дизайн за някого е хоби, то нека го прави само за себе си, защото всяка една област трябва да се развива от професионалисти. Ранната ориентация е много важна за формирането на съвременния дизайнер, каза Миндов.

 

С това се съгласи топ дизайнерът Светослав Тодоров /STUDIO MODE/, водещ на конференцията. Според него дизайнът е добавената стойност на всеки един продукт във всяка една сфера. До голяма степен професията по своя произход е чисто занаятчийска дейност, която се превръща в професия, а практическите познания са много важни, смята Тодоров. Според него първият компромис с качеството, който направи младият дизайнер, остава като етикет и за по-нататъшната му работа. „Всеки добър специалист в даден момент профилира. Той може да разширява интересите си, да експериментира, но има тясна специализация и може да бъде уникален с необходимата подготовка", каза той.

 

Дизайнът е добавената стойност на всеки един продукт

 

Потребителската култура в България е проблем, каза Тодоров. На пазара на интериорните услуги има тотално неразбиране за това в какво се състои работата на дизайнера, не е ясно и докъде се простират неговите правомощия. Процесът на инвестиционното проектиране се движи от длъжността project manager, но за съжаление в България това рядко се случва.

 

Дизайнът е добавената стойност на всеки един продукт

 

Според дизайнера Светла Ненова /и арт мениджър на художника Цветелина Русалиева/ основен въпрос е доколко едно малко дизайнерско студио може да влияе на вкуса на клиента, при положение, че зависи от него, и докъде един производител може да си позволява компромиси. Не бива да позволяваме професията да се профанизира, отбеляза и доц. Мирян Мирянов от НХА по време на първата част в конференцията.  

 

Дизайнът е добавената стойност на всеки един продукт

 

По време на конференцията се проведоха бизнес срещи между инвеститори, дизайнери и гости. Раздадени бяха награди след томбола, а участниците бяха поканени да се включат в коктейл по повод официалното откриване на първия шоурум на мебелна палата ЛАЗУР в София.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ПАНЕЛИ В КОНФЕРЕНЦИЯТА.

 

Снимки: citybuildhome.bg

Ема Димитрова


 

   още от Новини
   още от Интериорни проекти