ТОП 10 дизайн филми, които да гледаме, докато сме вкъщи

22.04.2020 / 15:20 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Списъкът е препоръчан от арх. Павел Янев, носител на множество награди за архитектура и дизайн.

 

ТОП 10 дизайн филми, които да гледаме, докато сме вкъщи

 

Арх. Павел Янев е носител на наградите ArchDaily, German Design Award, European Property Awards, Сграда на годината (три пъти), Archilovers, Design Milk. На 8 април той направи видео интервю в zoom, в което стана дума за архитектура и интериорен дизайн и как архитекти и дизайнери се справят в настоящата кризисна ситуация. По време на разговора арх. Янев обеща да даде списък с любимите си филми за дизайн и архитектура. Ето ги и тях с коментар от самия архитект:

 

Abstract 

 

Всеки епизод от поредицата на Netflix, озаглавена „Абстракт", е с продължителност около час и е поглед върху процеса и идеите на творчески индивид. Линията от теми е доста интересна през двата сезона, които са налични в момента. Мисля, че винаги е интересно да се види как другите мислят за творческите усилия, особено тези извън областта на архитектурата. В първи сезон ще видите лица като Бярке Ингелс, Тинкър Хатфийлд, Илсе Крауфорд, фотографът Платон и още други интересни лица от креативния бизнес.

 

Objectified/ Urbanized / Helvetica 

 

Три филма на Gary Hustwit. Objectified фетишизира манията зад индустриалния дизайн, Urbanized обикаля света на градското планиране, а Helvetica, може би най-известният му филм, говори сам за себе си. Hustwit притежава особен талант да се вкопава в детайлните мисловни процеси на съвременните дизайнери и трите филма са доказателство за това.

 

Eames: The Architect and the Painter

 

С този филм вникваме в живота на семейната двойка Чарлс и Рей. Той предоставя задълбочен поглед върху живота на архитекта и художничката по начин, който не бях преживявал преди. Въпреки че може да не е най-доброто показване на архитектурата, тя отваря вратата към техния доста интересен живот.

 

 

Gucci - The Director 

 

Разчупваме малко рамката и навлизаме в друга форма на дизайна - модата! Frida Giannini е една от любимите ни модни директорки в Gucci (след Том Форд, разбира се!) и филмът проследява 18 месеца от живота й. Филмът е в листата ни, тъй като подходът и вземането на дизайн решения в модата е сходен като този в архитектурата и интериорния дизайн. Още повече - бащата на Фрида е архитект.

 

Jiro Dreams of Sushi 

 

Отклонявайки се от архитектурата... Jiro Dreams of Sushi е отличен филм, който осигурява усещане за занаят и гордост в работата си. Размерът на строгост и решителност, показани в този филм, заслужават възхищение (и може би някаква съпричастност). Мисля, че идеята за перфекционизма е нещо по-добро за повечето архитекти и дизайнери от мърлявщината, с която ни заливат последните години! Гледайте Джиро и вземайте пример как трябва да се отнасяте към работата си!

 

Architecture, art, and design - 100 years of the Bauhaus 

 

Съставен от 3 части - архитектура, изкуство и дизайн, „100 години Bauhaus" е документален филм, създаден в чест на 100-годишнината на едно от най-великите архитектурни течения в съвременната архитектура.

 

Jørn Utzon: The Man and The Architect 

 

Историята на архитекта на операта в Сидни - Йорн Утсон, разказана от неговите деца, близки колеги и приятели. Откровени анекдоти представят портрета на добра душа и влиятелен проектант, който е само на 38 години, когато печели международния конкурс, променил живота му. Процесът на построяването на сградата обаче ще се сблъска с много трудности. Филмът разказва много лична история за борбата на Утзон, за човечността му и за трайното му влияние върху архитектурата.         

 

BIG Time 

 

Bjarke Ingels едва ли има нужда от представяне! Видяхме го в Абстракт по-горе. Сега е време да му отделим малко повече внимание с филма на Kaspar Astrup Schroder. Срещаме се с родителите на Бярке, минаваме през текущите обекти, офиса и хората, с които работи Датчанинът.        

 

Mario Botta | The Space Beyond

 

Документалният филм, режисиран от Лорета Далпоцо и Микеле Волонте е задълбочено художествено изследване на работата на световноизвестния швейцарски архитект Марио Бота. Чрез създадените от него свещени пространства филмът насочва поглед към постоянно растящото му любопитство и размислите за противоречията в обществото. Страстен и неуморим, Бота е един от малкото архитекти, строили молитвени сгради за трите главни монотеистични религии. След като построява множество църкви, параклиси и синагога, сега той проектира джамия във Вътрешна Монголия. Чрез дълбоките му размишления и контактите му с творци, клиенти и роднини из целия свят зрителите пътуват с него от Швейцария до Италия, от Израел до Китай и Южна Корея и успяват да видят човека зад Архитекта.        

 

Mies On Scene 

 

За любителите на киното и архитектурата сега е идеалното време да се насладят на „Mies on Scene". Барселона в два акта", копродуцирана от Fundació Mies van der Rohe и Nihao. Документален филм, който се потапя в размисъл за трансформативния капацитет на изкуството, емоционалното възприемане на пространството и концепцията за шедьовър на павилиона.         

 

И още... Koolhaas Houselife 

 

Какво се случва с къща, проектирана от Starchitect? Как се поддържа, как старее? Какви проблеми може да има? Възможно ли е да има някакви проблеми? Първият проект от поредицата „Живи архитектури" - Koolhaas Houselife, представя един от шедьоврите на съвременната архитектура. Филмът позволява на зрителя да влезе в ежедневната интимност на къщата чрез историите и ежедневните задължения на Гуадалупе Аседо, икономката и другите хора, които се грижат за сградата.


 

   още от Новини
   още от Арт