Дискусия „Пермадизайн” ще се проведе на 29 август в Walltopia

15.08.2018 / 13:45 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

В нея ще участват архитекти, интериорни дизайнери и специалисти в областта на пермакултурата.

 

В дискусията „Пермадизайн" на 29 август от 18.30 часа в Walltopia (София Тех Парк, бул. Цариградско шосе 111) ще участват Камен Попов - ландшафтен архитект, арх. Симона Гергова, арх. Иван Боров, Михаела Царчинска - пермакултурен дизайнер и преподавател, Томи и Диана Мислиеви и др. Модератор е Димитър Събев - икономист и журналист, който фокусира изследванията си в пресечната точка на природа, пазар и култура, автор на множество статии в различни печатни издания, както и на две книги.

 

Наред с дискусията за пермакултурата в градска среда и извън града, в интериора и в градоустройството и за ползите от нея, в програмата на събитието е включен и архитектурен тур в сградата на Walltopia, на покрива на която е реализиран един такъв проект.

 

Дискусия „Пермадизайн” ще се проведе на 29 август в Walltopia

 

Пермакултурата (на английски: permaculture, от permanent agriculture или permanent culture), понякога наричана на български и вечноделие (съкратено от вечно земеделие), е приложна наука за дизайн на човешки местообитания и продуктивни земеделски системи, наподобяващи максимално естествените. Пермакултурата е съвкупност от методи за устойчив дизайн на земята. Тя се основава на екологични и биологични принципи, като използва повтарящи се природни модели (образци) за да максимизира ползите и да минимизира усилията. Целта ? е да създаде устойчиви, продуктивни системи, които задоволяват човешките нужди и хармонично интегрират хората и земята. Взима предвид екологичните процеси на растенията и животните, техните хранителни цикли, климатичните фактори.


Нуждите на обитателите от храна, енергия, подслон и инфраструктура се удовлетворяват от изпитани технологии. Елементите в системата се разглеждат заедно с взаимодействията помежду им, като продуктите на един елемент са ресурс за друг. В типична пермакултурна система работата е сведена до минимум, отпадъците са превърнати в ресурси, продуктивността и добивите са увеличени и околната среда е възстановена. Пермакултурните принципи могат да бъдат прилагани във всякаква среда и мащаб - от градски жилищни комплекси до селски къщи, от малки ферми до големи региони.

 

Подробности за участие в дискусията - тук.


 

   още от Новини