Директорът на Център „Жорж Помпиду“-Париж с лекция в София

01.06.2018 / 10:31 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Той ще гостува за първи път в България и на 2 юни от 15.30 ч. ще изнесе лекция във Френския институт.

 

Директорът на Център „Жорж Помпиду" пристига със свой екип в София по специална покана на кмета Йорданка Фандъкова и министъра на културата Боил Банов вследствие на интереса, заявен от Центъра да проучи възможността за създаване на колекция от българско авангардно и съвременно изкуство, което да бъде представено във Франция.

 

По време на лекцията си Бернар Блистен ще представи дейността на Центъра „Жорж Помпиду", а главният уредник Никола Лиучи-Гутников ще разкаже за  проекта „Колекция!" - едно от най-значимите дарения на съвременно руско изкуство в света, което беше представено с голям успех през 2017 година в Центъра. Същият ден Бернар Блистен ще гостува на кмета Йорданка Фандъкова и се очаква двамата да обсъдят възможностите на София да представи българско изкуство в Париж.

 

Организатори на посещението на Блистен и екипа на Център „Жорж Помпиуду"-Париж са кураторът Десислава Димова,  фондация МУСИЗ и Столичната община.

 

Директорът на Център „Жорж Помпиду“-Париж с лекция в София

 

Със съдействието на Френски институт

 

Център „Жорж Помпиду" (Centre Georges-Pompidou) е създаден през 1977 г. В рамките на Националния музей за модерно изкуство той притежава една от трите най-важни колекции на модерно и съвременно изкуство в света. През него преминават над 7 милиона посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция и го класира в първата десятка на най-посещавани и популярни музеи в света.

 

Бернар Блистен е директор на Музея за модерно и съвременно изкуство от 2013 г. Работата си за музея започва през 1984 г. като куратор в Център „Жорж Помпиду". През 2000 г.  получава приз за артистистични постижения в развитието на културни проекти. Автор е на голям брой книги за съвременно изкуство (Warhol, Buren, Castellani, История на изкуството на XX век и т.н.) и е куратор на повече от сто монографични и тематични изложби в досегашната си кариера.


 

   още от Новини
   още от Арт