И в България се кове

30.08.2010 / 17:30 - citybuildhome.bg
  свежо  

Трябва ли да си железен, за да  изваеш красиви форми от желязото, какво /освен желязо - Fe/ внася кованото желязо в интериора, има ли в България традиции в производството на мебели и аксесоари от този материал, и достъпни ли са те, разказа за citybuildhome.bg собственикът на най-известната и уютна ковачница в Банско Радослав Сарафов.

 

И в България се кове
Как започна да изработваш мебели от ковано желязо?

Всичко стана случайно. По онова време работех на круизен кораб и представа си нямах от железа. Прибрах се за няколко дни в Банско през една отпуска, влязох в работилницата на баща ми и магията стана! За седем години железарската работилница се превърна в ковачница.
Спомняш ли си първия предмет или мебел, която направи?
Първо си изработих едни прекрасни мазоли по ръцете, а от желязо - скара за пържоли и кюфтенца... Човек все трябва да започне отнякъде!
По класически стари технологии или с помощта на съвременни методи и машини изработваш мебелите и аксесоарите?
Работя по старите методи, с някои съвременни подобрения като това, че не ползвам духало а вентилатор, режа с ъглошлайф, освен ковашки заварявам и със съвременни агрегати и апарати. А относно коването - за сега всичко е ръчно.
И в България се кове
Трябва ли човек да е железен, за да надвие желязото и да извае красиви форми от него?
Всеобщото схващане е, че трябва, но според мен не е съвсем задължително. Аз си мисля, че не съм железен. То е като всичко останало, ако човек обича професията си и държи на качество и оригиналност нещата стават, и работата върви.
Какви хора избират да обзаведат дома си с ковано желязо?
Хората са най-различни. Едни искат модерен дизайн, други търсят интериор с по-битов привкус, а мен най-ме радват онези, които ме оставят да се развилнея и да правя това, което аз смятам за добре. Като се замисля, май тези клиенти са най-много.
И в България се кове
Увеличала ли се според теб интересът към този материал?
Аз нямам наблюдения върху пазара, но мисля, че за да се повиши търсенето трябва да се увеличи предлагането на качествен продукт, нещо което в България почти липсва.
Какво внася кованото желязо в интериора?
Докато се стигне до него през къщата са минали зидари, дърводелци, каменари и т.н. Желязото допълва, свързва и дава завършен вид. То носи чувство за вечност. Кованото желязо остава много след нас и имат възможност да му се радват доста поколения напред.
И в България се кове
Какво може да бъде изработено от ковано желязо? Коя е най-необичайната вещ, която са ти поръчвали?
Отговарям директно и на двата въпроса - девствен пояс. Без коментар!
Достъпни ли са мебелите, изработени от този материал?
Достъпни са дотолкова, че аз нямам нищо от ковано желязо вкъщи. Не мога да си го позволя.
И в България се кове
Има ли в България традиции в производството на мебели и аксесоари от кованото желязо?
Ако сравняваме с Италия, Австрия, Полша, Русия, в България няма никакви, ама абсолютно никакви традиции в коването. Тук са се правели неща от първа необходимост, а повечето от красивите парапети в София, Пловдив, Русе са изработвани по време на Възраждането от австрииски майстори ковачи.
Наскоро се завърна от престижно международно изложение в Украйна, на което свои произведения представиха ковачи от цял свят. Какви са впечатленията ти от това събитие?
Изненадан бях, че “ковашкото общество” в света не е никак голямо. Хората от бранша се познават, и си помагат много. За съжаление се оказва, че аз познавам страшно много майстори ковачи по целия свят, а в България само един. Радостното е, че всички разбраха, че и в България се кове, и то яката. Получавам покани всеки месец за форуми и фестивали, ама пусти парици, все не стигат.
С какво взе участие в този форум? Как се приеха нещата ти?
Този път взех участие в яденето и пиенето, но следващия път това ще представя свои неща. А относно това как ще се приемат нещата ми, доста се притеснявах без основание, Слава Богу. Според мен най-важното е да се развиваш, да работиш и да създаваш свои неща, без да крадеш чужди идеи!


Интервю на Марина Аврамова


 

   още от Новини
   още от Интервюта