Курс по ботаника за любители

31.01.2018 / 15:56 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Курсът е за любители на природата, които искат да обогатят своите познания за света на растенията и богатствата на българската флора.

 

Предвидени са 10 тематични презентации (групирани по две на вечер), практическо упражнение по ползване на определител, посещение в Ботаническа градина - БАН и три уикенд-екскурзии.

 

Представянето на научната информация ще бъде направено на достъпно за неспециалисти ниво. Ще се припомнят и обяснят основни понятия от ботаниката и ще се даде възможност за познаване на интересни видове растения от България - важни за опазване или използване. Лекциите ще се проведат в Клуб на пътешественика (ул. "Сердика" 19 в София) в пет вечери: 20/02, 28/02, 6/03, 13/03 и 20/03, от 18.30 ч.

 

Курс по ботаника за любителиПРОГРАМА


1. Какво са растенията?

 

С какво растенията са различни от животните и гъбите? Кои са нисшите и кои са висшите растения? Защо са толкова важни за нас?

2. Частите на растенията

 

От какво се състоят растенията? И те ли имат тъкани и органи? Какво са прилистниците и за какво служат тичинките? И какво, за бога, са чашелистчетата?

3. Функционирането на растенията

 

Как работи растението? Как хлорофилът прави фотосинтезата? Как растението расте цял живот? Как успява да смуче вода? И всъщност - как се размножава? (Наистина ли тичинките правят секс с плодника - темата е забранена за лица под 18 години). А какво общо имат тук пчеличките?

4. Еволюцията на растенията

 

Най-после: кои са по-умни - двусемеделните или едносемеделните растения? Дърветата или тревичките? Анемофилните или ентомофилните? (Моля?!)

5. Систематиката на растенията - 1

 

Я, и растенията си имали семейства? И колко са много! Какво си спомняме от училище - Сложноцветни, Пеперудоцветни, Устноцветни?

6. Систематиката на растенията - 2

 

Още интересни семейства - Живеничеви, Грапаволистни, Каменоломкови? А от кое семейство е жълтият кантарион?

7. Социалният живот на растенията

 

Как растенията се групират по интереси? Какво са растителните асоциации? Защо едни видове живеят в буковите гори, а други - във влажните ливади?

8. Растенията в България

 

Колко вида има у нас? Кои са най-интересните? Кои са си наши и кои - вносни? Ендемити - що е то? И наистина ли има орхидеи в България?

9. Билките в България

 

Къде е тънката граница между отровните и лечебните растения? Кои растения лекуват болести и кои стават за салата? С кое растение е най-добре да направим чай на тъща си?

10. Опазването на растенията

 

От какво са заплашени растенията? Как да ги запазим? Кои са най-интересните ботанически резервати в България? За какво служат ботаническите градини? А какво е ген-банка?

11. Как се използва Определител на растенията - практическо упражнение

 

По какво се различава смърч от ела? А бук от дъб? Що за лале е витошкото лале? (Да не говорим за различните видове теменужки)

12. Време е да излезем от залата - посещение на Ботаническата градина - БАН, ботанически екскурзии до Рупите и Беласица, до най-ниската планина в България - Сакар, до близката и непозната Западна Стара планина.

 

Подробности за участие - тук.


 

   още от Новини
   още от Градина