Близо 60% от българите почистват стените си вкъщи

08.11.2018 / 13:03 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Повечето от тях правят това веднъж месечно, а 8% - всяка седмица.

 

Стените в българските домове по-често се почистват, отколкото боядисват. Повече от половината българи мият сами стените си в къщи. Най-често това се налага веднъж месечно, а 8% от запитаните прибягват до почистване всяка седмица.*

 

Близо 42% от отговорилите най-често мият стените си в кухнята, а над 38% - стените в детската стая и коридора. В трапезарията и хола не се почиства често, а в спалнята почти не се налага стените да бъдат измивани.

 

Близо 82% от българските семейства почистват стените си частично, само в замърсените участъци, и едва 18% от запитаните изчистват целите стени в жилищата.

 

За почистване на петна на стените се ползват всякакви препарати, дори и такива, забъркани в домашни условия, препоръчани от интернет или от познати. При по-честото третиране на замърсените участъци обаче на стените се получава видима разлика с нетретираните участъци. За такива стени, изненадани от детски пръстчета, боички и разлети сокчета, специалистите препоръчват да се ползва сатенена боя. Тя е устойчива на петна и се почиства лесно.

 

„В лабораторни условия изпитахме как се държи сатененото покритие спрямо дълбочинно проникване на петна. Използвахме агресивни замърсители като кафе и вино и сравнихме усилията, положени за пълно отстраняване на петната, както и дълбочината, до която те проникват спрямо водещия бранд матова интериорна боя на пазара. Оказва се, че при Spirit Impeccable White Satin например са нужни 4 пъти по-малко усилия за почистване, а петната проникват 10-пъти по-малко в дълбочина", обяснява Деница Йорданова, бранд мениджър в "Оргахим" АД.

 

Близо 60% от българите почистват стените си вкъщи

 

За боядисването на детски стаи, кухни, коридори, антрета, стълбища и помещения с интензивно движение на хора и замърсяване сатенената боя е идеалното решение. Тя е особено подходяща за семейства с деца и домашни любимци. Сатенената боя е за предпочитане, когато на стената ни очакват първите рисунки на наследниците с цветни моливи или пастели, флумастери, тест-маркери или моливи за чертане. Сатена в боята ще ни спести притеснения и когато първият грим на малките принцеси се озове на стената под формата на червило или спирала за мигли.

 

За помещения с по-малка натовареност специалистите препоръчват боядисването да е с матова боя, защото тя не позволява на несъвършенствата по стените да изпъкват.

 

* Данните са от анкета на Оргахим АД проведена с крайни клиенти в цялата страна през месец октомври 2018 година.


 

   още от Новини
   още от Любопитно