Автоматизацията на помещенията води до активна превенция и грижа за здравето

23.03.2020 / 15:56 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Добрият контрол на температурата и влажността значително намалява риска от разболяване, като в същото време повишава продуктивността и усещането за добро физическо състояние и комфорт.

 

Автоматизацията на помещенията води до активна превенция и грижа за здравето

 

Отправната точка за осигуряване на здравословен и продуктивен климат в затворени пространства е наблюдението и управлението на условията в помещенията. Ако измерените показатели в затворените помещения не са съвместими със здравословната и продуктивна среда, трябва да се вземат мерки като подобряване на филтрирането на въздуха и увеличаване нивата на вентилация.  За новите сгради е важно още във фазата на дизайн да се вземе под внимание какъв вид сградна автоматизация е подходящ за адекватна вентилация и овлажняване/обезвлажняване, както и за управление на температурата.

 

Поддържането на влажността между 40% и 60% може да намали предаването на вирусите с до 70%. Взимайки под внимание всички тези факти, са идентифицирани четири показателя, чието наблюдение и контрол осигуряват здравословен и продуктивен климат в помещенията: нивата на въглероден диоксид (CO2), летливите органични съединения (VOC), относителната влажност (RH) и фините прахови частици (PM2.5 fine dust).

 

Автоматизацията на помещенията води до активна превенция и грижа за здравето

 

През зимата случаите на предаване на заразни болести се удвояват, защото влажността има голямо значение за предаването на вирусите. Тя представлява наличие на водни изпарения във въздуха и обикновено се измерва като относителна влажност - процентното съотношение между количеството влага във въздуха и максималното количество влага, което същият въздух може да задържи при същата температура и атмосферно налягане.

 

Вирусите се разпространяват чрез заразени секрети, напр. при кихане. Малки капчици течност, съдържащи вода, соли и протеини, се отделят под формата на аерозол, който може да бъде вдишан от хората, стоящи наблизо. Как влажността влияе на тези капки, които съдържат вируси?

 

Автоматизацията на помещенията води до активна превенция и грижа за здравето

 

Ниска влажност - 0% r.h. При сух въздух солите кристализират и не въздействат на вирусите, които вследствие на това успяват да оцелеят. При ниска влажност (<40% r.h.) водата в капчиците се изпарява, те стават по-малки по размер и се запазват по-дълго като аерозол - това е лоша новина за всеки, стоящ наблизо, тъй като нивата на предаване на вирусите са високи. 

 

Умерената влажност (40...60% r.h.) е идеална за защита срещу предаването на вируси. При нея капчиците също стават по-малки и остават в аерозола, но вирусите умират бързо и предаването им значително намалява. 

 

Висока влажност - 100% r.h. При много влажен въздух вирусите попадат в идеална среда за разпространение и оцеляват. Капчиците поемат повече вода от въздуха и стават толкова големи, че лесно и бързо падат върху под или други повърхности.  Те все още са опасни, но по-малко. 

 

Поддържането на влажността между 40% и 60% намалява,  като едновременно с това увеличава продуктивността. Затова при възможност открийте подходящите продукти и решения, които трансформират обикновените помещения в здравословни, продуктивни и устойчиви пространства. Това може да са стайни термостати, сензори и други.

 

Източник: Siemens


 

   още от Новини