Арттворби „окупират“ домове в три български града

28.07.2021 / 11:24 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

30 души от Велико Търново, Габрово и София ще станат домакини на мобилна изложба до 20 октомври.

 

Освен че ще превърнат домовете си в галерия, хората ще могат сами да подредят произведения на съвременното изкуство. Инициативата е резултат от едногодишната програма на пространството за социални и културни събития ТАМ - Велико Търново „От октомври до октомври", която се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура".

 

Арттворби „окупират“ домове в три български града

 

Желаещите да приемат изложбата ще имат две седмици, в които да влязат в ролята на куратори. В този период домакинът може да отвори своя дом за приятели или да организира специално откриване и да покани гости. „Целта е да покажем изкуство в по-различна и достъпна среда. Много хора се притесняват да посетят галерия или пространство за култура, защото не се чувстват подготвени. Ние обърнахме процеса - ти каниш артистите и изкуството в дома си, за да го почувстваш по-близко до теб", казва Деница Милушева от ТАМ. 

 

Арттворби „окупират“ домове в три български града

 

Жителите на Велико Търново, Габрово или София могат да заявят желанието си да приемат в дома си мобилната изложба, като попълнят кратък формуляр в сайта на ТАМ. Екипът ще се свърже с домакините по реда на записването, за да уточни подробностите по взимането и предаването на произведенията.

 

Арттворби „окупират“ домове в три български града

 

Гостуването на изложбата в домовете на желаещите е безплатно. Всяка една от творбите може да бъде закупена, като новите собственици ще ги получат след края на експонацията. Основната тема, по която са работили авторите, е „Публично срещу домашно" - превръщането на домашното в публично пространство, разминаването на границите между лично и споделено, вътрешен и външен свят. Тя е резултат от съвместната работа на артистите Андреа Попйорданова, Вяра Бояджиева, Петър Чиновски, Теодор Генов, Християна Йорданова, куратора Мартина Йорданова и резиденция No Point Atelier. Художниците са участвали и в тридневна резидентска програма в село Баланите край Габрово, а крайният продукт е мобилната изложба „Окупираме дома ти!".


 

   още от Новини
   още от Арт