Антибактериалните медни повърхности

10.08.2020 / 12:33 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Компания е разработила покритие на медна основа, което предпазва от пръстови отпечатъци, и в същото време има антимикробни свойства.

 

Антибактериалните медни повърхности

 

Във времена, в които се опитваме да докосваме възможно най-малко повърхности, и когато все пак се наложи да ги докосваме, предпочитаме да ги дезинфекцираме, все повече хора разглеждат медта като чудотворен материал поради антимикробните му свойства. Тежките метали като злато и сребро също са антибактериални, но не толкова силни като медта, който има специален атомен състав, унищожаващ ефективно микробите.

 

Антибактериалните медни повърхности

 

Медта се използва като дезинфектант отпреди хиляди години - много преди хората да придобият знания за микробите и вирусите. Първата документирана употреба на мед може да се проследи до Египет през 3200 г. пр.н.е. През 1600 г. пр.н.е. китайците са използвали медни монети като лек за болки в сърцето и стомаха, а финикийците са пили от медни съдове, за да предотвратят диарията.

 

Антибактериалните медни повърхности

 

Антибактериалният ефект на медта трае много дълго. Медни повърхности, положени преди повече от 100 години, все още имат същия антимикробен ефект както в момента на полагане. В допълнение, микробите не могат да станат резистентни на мед, както могат с антибиотиците.

 

Антибактериалните медни повърхности

 

Един от начините за дезинфекция на ръцете е да се инсталират повърхности от мед или медни сплави (например месинг) на различни места. Учени са изчислили, че ако само 10% от повърхностите в една болница са покрити с мед, това би предотвратило инфекции и би спестило повече от 1000 евро на ден. Месинговите дръжки на вратите са много добър вариант.

 

Антибактериалните медни повърхности

 

Един от недостатъците на медта и медните сплави е, че всяко докосване остава видим визуален ефект върху повърхността. Компанията VeroMetal обаче е разработила покритие на медна основа, което предпазва от пръстови отпечатъци, и в същото време има антимикробни свойства. Покритието може да се използва върху почти всички повърхности и в момента се тества за ефективност срещу коронавирус.

 

Антибактериалните медни повърхности

Източник: Izolacii.eu


 

   още от Новини
   още от Любопитно