Амстердам и Лондон са с най-голям дял на усвояване на гъвкави офиси

14.05.2019 / 11:32 - CityBuildHOME.bg
  свежо  

Доклад на Colliers показва, че главните оператори на такива офис площи са много активни на пазара, но повечето са фокусирани само върху определени градове.

 

Амстердам и Лондон са с най-голям дял на усвояване на гъвкави офиси

 

В доклада на Colliers International се вижда, че секторът на гъвкавите офиси заема малък дял от общия пазар в Европа, което означава, че има голям потенциал за последващо развитие. Броят на компаниите, предлагащи гъвкави офис площи в Европа, се е увеличил със 135% за последните 4 години, а този на управляваните от тях локации - с 205%. Наблюдаваната активност е причината за предупрежденията за прекомерно разрастване на сектора и притесненията за неговия ефект върху пазара на офис площи.

 

Въпреки това, според доклада на Colliers, към края на 2018 г., гъвкавите работни пространства заемат средно едва 1.5% от общия обем офиси в 22 основни европейски градове. Най-високият дял от 5% е регистриран в Лондон и в Амстердам.

 

Амстердам и Лондон са с най-голям дял на усвояване на гъвкави офиси

 

Том Слей, Мениджър гъвкави офис площи, Colliers ЕМЕА, казва: „Разглеждането на офиса като място, предоставящо набор от услуги, а не просто като физическо пространство, вероятно ще бъде най-големият двигател на ръста на търсенето на гъвкави офиси. В центъра на всичко е грижата за клиента. Това ще доведе до увеличение на дела на този вид площи средно до 10% от общия обем в големите европейски градове през следващите години. Това число може да бъде и значително по-високо - до 20%-30% в градовете с по-голяма концентрация на ИТ компании".

 

Амстердам и Лондон са с най-голям дял на усвояване на гъвкави офиси

 

Докладът на Colliers показва, че главните оператори на гъвкави офис площи са много активни на пазара, но повечето са фокусирани само върху определени градове. Всъщност, преобладаващата част от тях, като изключим основните глобални и европейски оператори, са избрали няколко основни градове в Европа или извършват дейност само на местно ниво. В тази връзка ето няколко извода от изследването:

 

Амстердам и Лондон са с най-голям дял на усвояване на гъвкави офиси като част от общия обем - около 10-15%, а делът им е 5% от всички офис площи към края на 2018 г.

 

На последно място са Щутгарт и Дюселдорф, където гъвкавите офиси са само с 1% усвояване и с 1% дял от общия обем.

 

Лондон и Париж са зрели пазари,  където най-опитните оператори на гъвкави офиси, сред които са и IWG и WeWork, са установили присъствието си. Въпреки това, местните компании там са с по-висока активност (60%).

 

В Амстердам, Варшава и Мюнхен IWG и WeWork заемат почти равен дял от пазара. В Амстердам и Варшава, и в по-малка степен в Мюнхен, местните компании са с по-силни позиции.

 

В Копенхаген, Будапеща и Франкфурт IWG е с водеща роля - с между 25-35% от активността. В Копенхаген и Будапеща остатъкът от пазара е усвоен от локални играчи. Във Франкфурт ситуацията е точно обратната - там по-голямата част от сегмента на гъвкавите офис площи е заета от международни оператори. 

 

В Берлин приносът на международните компании, включително IWG и WeWork, към развитието на пазара е значителен и се равнява на 40%.

 

Амстердам и Лондон са с най-голям дял на усвояване на гъвкави офиси

 

"Сегментът на гъвкавите офис площи в ЕМЕА е много разнороден и включва основно оператори с една или две локации. Това дава възможност на компаниите с установени позиции в сектора да разширяват дейността си в региона", казва Деймиън Харингтън, Директор проучвания, Colliers ЕМЕА. "Съществува риск да се окаже, че новите оператори, стартирали дейност в сектора през последните две години, не притежават необходимите знания за пазара на имоти, не предлагат правилните услуги или не могат да си позволяват икономии от мащаба, които да гарантират тяхната конкурентноспособност ".

 

Амстердам и Лондон са с най-голям дял на усвояване на гъвкави офиси

 

Деймиън Харингтън казва още: „Тази пазарна ниша трудно би могла да се счита за заплаха за целия сегмент, дори и с очакванията за успокояване на икономическото развитие и наемането на кадри в следващите няколко години. Подобен сценарий ще представлява първият тест за гъвкавите офис площи. Предполага се, че тяхното съществуване би могло да облекчи ефекта върху целия сегмент благодарение на възможностите за по-краткосрочни наеми, които те предоставят. От финансово-икономическа гледна точка ангажиментът на наемателите на гъвкави офиси е по-лесно управляем поради по-ниските разходи на работно място."

 

Вижте още подробности тук.


 

   още от Новини
   още от Офис